Ikke to fødsler er ens! Nogle foretrækker at være alene med barnets far til fødslen, andre ønsker at have veninde, ven eller familie med. Til fødslen kan du møde både jordemødre, læger og studerende som alle vil være der til at hjælpe dig igennem fødslens forløb.
Hvornår skal jeg føde – termin?
Terminen bliver sat med +/- 14 dage.
Terminen bliver udregnet af lægen eller jordemoder, og tager udgangspunkt i din sidste menstruations første dag. Dvs. man medregner de 2 uger der ligger før din ægløsning. Man siger at en graviditet ca. tager 280 dage – eller 40 uger. Tidspunktet for fødslen er vejledende og det er meget normalt at en kvinde føder enten 3 uger før termin eller 2 uger efter.
I livmodermunden sidder der en slimprop som beskytter mod bakterier. Når du nærmer dig fødslen, ville denne slimprop løsne sig. Den kan være sej og hvidlig og der kan godt være en lille smule blod med. Når slimproppen har løsnet sig, kan der gå alt fra dage til uger før fødslen går rigtigt igang.
Hvornår er fødslen igang?
Det kan være svært at vide om fødslen er igang, men oftest sker det ved disse 3 ting:
- Tegnblødning
- Fostervandet går
- Veer
Når livmoderhalsen begynder at åbne sig, kan der ske nogle små blodsprængninger som kan afgive lidt blod i trusserne. Når der er tegnblødning er det forskelligt, hvor lang tid der går før fødslen går rigtigt i gang. Bløder du mere, som fx. ved en menstruation, skal du kontakte din læge eller jordemoder eller fødegangen.
Går fostervandet, skal du kontakte fødegangen. Hos nogen siver vandet langsomt ud, og hos andre kommer vandet i en stor skylle. Jordemoderen vil spørge til farve og lugt på fostervandet, og spørge om du har fået veer. Hun vil sikkert invitere dig ind til en undersøgelse for at se om du er begyndt at åbne dig. Hun vil køre en CTG-strimmel for at se om dit barn har det godt, og undersøge dig indvendigt og tage din temperatur. Alt efter omstændighederne vil i aftale om du skal tage hjem og afse tiden, eller om du skal blive på fødegangen.
Der er stor forskel på veer. Veer er, når livmoderen trækker sig sammen i nogle minutter og gør ondt. De kan være uregelmæssige i starten og have forskellige intervaller og længde. De første veer kan godt føles lidt som plukveer. Er du førstegangsfødende, skal du henvende dit til fødegangen når der er ca. 4 – 5 min. imellem veerne og varer ca. 45 – 60 sek. Efterhånden tager de til i styrke og varighed, og det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde hvor hurtigt det går. Nogle veer holder pludselig op, for først at komme igen senere. Som 2. gangsfødende kan det være svært at vide hvornår du skal kontakte fødestedet, men det kan være en god ide allerede at gøre det når der er mellem 5 og 7 min. mellem veerne.
Fødslens faser
Fødslen begynder når veerne kommer med omkring 5 minutters intervaller
Udvidelsesfasen
Udvidelsesfasen er den længste fase og kan ofte vare ca. 12-16 timer. Jordemoderen vil flere gange under hele fødslen undersøge dig indvendigt med 2 fingre for at se hvor meget du har udvidet dig, og for at mærke om livmoderhalsen bliver afkortet. Du skal åbne dig 10 cm. og barnets hovede skal i denne fase nå helt ned i bækkenet.
Veerne kan virke forskelligt på kvinder. Nogle mærker smerterne omme i lænden, nogle nede ved skambenet og andre ud i lårerne. Veernes opgave er, at få livmodermunden til at åbne sig, samtidig med at de presser barnet nedad i bækkenet. Der findes flere metoder til at lindre smerterne, nogle benytter sig af vejrtrækningsøvelser, andre af massage over lænden og nogle har god brug af akkupunktur. Hospitalet vil også kunne tilbyde dig forskellige smertelindrende metoder og medicin. Snak evt. med din jordemoder om du har nogle specifikke ønsker på forhånd, ellers vil det blive diskuteret undervejs i fødslen.
Mellem veerne er der små pauser, hvor du kan nå at hvile eller trække vejret, evt. få lidt at drikke.
Pressefasen
Pressefasen er når livmoderen er helt åben – ca. 10 cm. og barnets hovede står helt nede i bækkenet og skal presses ud. Her får du en følelse af at ville presse, – mange oplever det ligesom at skulle have afføring, det skyldes at barnets hoved presser op mod endetarmen og derfor giver den samme fornemmelse. I pressefasen er det vigtigt at finde en fødestilling som passer til dig, og nu bliver jordemoderens rolle at guide dig igennem den sidste fase, så du presser rigtigt og på de rigtige tidspunkter, så du undgår rifter og bristninger. Presseperioden er ikke så lang som udvidelsesperioden, og pludselig får du med den sidste ve, en lille baby ud.