Amning

Ifølge sundhesstyrelsen bliver det anbefalet at barnet bliver ammet de første 6 måneder og delvist til de er 12 måneder. Det er dog ikke alle der vælger at amme. Det kan skyldes at der opstår problemer i forbindelse med amningen, at baby ikke vil sutte, mælken ikke løber til, eller at kvinden af andre personlige grunde ikke ønsker at amme. Hvis du vælger at give dit barn flaske kan du læse mere på Flaskebarn.

Fordele ved amning

Amning har en lang række helbredsmæssige fordele for barnet. Bl.a. indeholder modermælken antistoffer som er med til at styrke barnets immunforsvar.

Amning mindsker risikoen for

  • Mellemørebetændelse
  • Lungebetændelse
  • Maveinfektioner
  • Urinvejsinfektioner

Modermælken har også en positiv indvirkning på hjernens udvikling.

Amning efter fødsel

Når barnet bliver født er det født med en sutterefleks. Bliver det lagt til dine bryster, vil det fremme mælkeproduktionen i dine bryster. Faktisk kan man, hvis man lægger barnet på moderens mave, se det møve sig frem og selv finde frem til brystvorterne for at sutte.

Mælken løber til i løbet af de første 2-4 dage efter barnets fødsel. Indtil da er det råmælk (colostrum) som kommer ud af brystet. Når mælken løber til får du brystspænding og brysterne kan blive meget store. Det er ikke i disse dage du skal købe amme-bh’en, da det blot varer nogle dage før det går over igen.

Amning og teknik

Det er vigtigt at barnet sutter til brystet er tømt for mælk. Der strømmer hele tiden mælk til så det bliver ikke helt tømt, men så vidt det er muligt, for at undgå at der går brystbetændelse. Men også for at få fat i den fede mælk som er den mælk der kommer efter den første tyndere mælk.

Jo mere barnet sutter – jo mere mælk bliver der dannet i mælkekirtlerne. Det er vigtigt at barnet drikker skiftevis ved det ene og det andet bryst, for at holde mælkeproduktionen igang ved begge bryster. Mælken bliver dannet hurtigt. Allerede 1 time efter er ca. 40 % af mælken dannet igen og efter ca. 4 timer er al mælken dannet.

Sørg for at sidde behageligt og slap godt af under amningen. Hav gerne et glas vand ved din side, – du skal drikke mere vand når du ammer, ca. 3 liter om dagen.

Er du presset, nervøs eller stresset kan det gå ud over nedløbsrefleksen som gør at mælken flyder, så det er vigtigt at finde nogle gode rolige omgivelser og finde ro til dig og din baby når du ammer.

Barnet skal bruge en sutteteknik der gør at mælken begynder at løbe, og du undgår at få sår på brystvorterne. Sutteteknikken går ud på at barnet skubber brystet op i ganen og lukker sin tunge rundt om. Hvis barnet kun får fat i brystvorten alene, løber mælken ikke og du det kan gøre meget ondt.

Ca. hver 2.- 4. time har barnet brug for at drikke. Døgnet rundt, også om natten.

Amning og sundhed

Det er vigtigt at tænke på hvad du indtager mens du ammer. Mad, drikke, medicin og røg går over i modermælken og påvirker din baby. I Sundhedsstyrelsens bog om amning kan du læse mere om hvad du bør spise og hvad du bør undgå mens du ammer.

Konsultér dig med din læge eller sundhedsplejerske, hvis du har spørgsmål om hvad du må/kan indtage mens du ammer.

Amning og alkohol

Kvinder, som ammer, bør så vidt muligt undgå alkohol, eftersom alkohol går over i modermælken og kan have negativ effekt på mælkeproduktionen, mælkemængden og sammensætningen – derudover kan det have en direkte skadelig virkning på spædbarnet.