Bækkenløsning eller symfyseløsning er ikke noget man ønsker for sin værste fjende når først man selv har været det igennem under en graviditet. Desværre er bækkenløsning eller symptomer herpå langt fra unormalt under en graviditet.
Bækkensmerter
En bækkenløsning starter med bækkensmerter, men du kan sagtens opleve bækkensmerter uden at få bækkenløsning. Halvdelen af alle gravide vil opleve bækkensmerter, men kun 2-10% får bækkenløsning ifølge Sundhed.dk.
Hvornår opstår bækkensmerter?
Bækkensmerter opstår hyppigst omkring midten af graviditeten, men kan også forekomme allerede tidligere. Du kan begynde at føle symptomer på bækkensmerter fra 8. graviditetsuge af.
Førstegangsgravide vil som regel opleve det i midten af deres graviditet eller senere. Har du været gravid en gang før med bækkensmerter eller bækkenløsning er der stor sandsynlighed for at du får det igen, og denne gang også en del tidligere end første gang. Derfor kan det være godt at lave forebyggende øvelser hvis du allerede har haft bækkenløsning under en tidligere graviditet.
Hvordan føles bækkensmerter?
Bækkensmerter er ofte meget ubehagelige og en bækkenløsning kan føre til sygemelding fra arbejdet indtil du går på barsel. Det kan forårsage smerter flere forskellige steder og med en bækkenløsning kan det føles som om det låser sig forkert fast. Ofte bliver nedenstående symptomer forværret ved bevægelse og skævvridninger.
Symptomer:
- Ondt i halebenet
- Ondt i lysken
- Ondt i lænden
- Ondt i balderne
- Ømme muskler i underlivet
- Symfysesmerter
- Følelsen af at bækkenet er ved at falde fra hinanden.
Udover de ovennævnte smertesymptomer, kan bækkensmerter og -løsning også forårsage smerter andre steder i kroppen. Det sker som følge af at man prøver at kompensere for de smerter man har i bækkenet ved at går skævt eller bruge muskler på en måde man normalt ikke bruger dem.
Forebyggelse af bækkenløsning
Det kan være en rigtig god idé at arbejde med at forebygge bækkensmerter og bækkenløsning, da det vil gør at de evt. smerter bliver mildere eller bliver udskudt, fordi muskulaturen omkring bækkenet er stærkere.
Nogle af de bedste træningsformer ifølge foreningen Bækkensmerter.dk er:
- Knibeøvelser i bækkenbunden
- Balancetræning
- Koordinationstræning
- Strækøvelser
En anden mulighed der ikke involvere træning, kan være at gå med et graviditetsbælte eller støttebælte. Det kan virke forebyggende, men også lindrende hvis du allerede har fået bækkensmerter.
Lindring af bækkensmerter
Bækkensmerter kan ikke behandles, men symptomerne herpå og på bækkenløsning kan lindres på forskellige måder. Udover de ting der nævnes herunder, kan du også benytte dig af de forebyggende metoder som lindring af smerter. Her er hvad du kan gøre for at lindre bækkensmerter:
- Mobilisering af led i bækkenet for at korrigere for fejlstillinger.
- Massage af muskler og ledbånd i bækkenregionen, samt andre ømme muskler i kroppen.
- Forsigtig træning jf. forebyggende træningsmetoder.
- God holdning og synkrone bevægelser når du sætter dig ned og rejser dig op.
- Tag den med ro og belast ikke dit bækken unødvendigt meget ved at gå for lange ture, løbe eller lave skæve vrid i kroppen. Det kan medføre en markant forværring af smerterne.