Nu er du gravid i 38. uge og ved dag 37+0 i starten af denne uge. Du er nu ca. 92,5 % henne i din graviditet. Dit barn er nu færdigudviklet og er klar til at blive født og det vil derfor være helt naturligt at få veer.
Ender det ikke med fødsel i denne uge vil de sidste ting for fostret færdigudvikle sig og du vil skulle holde ud lidt længere i forhold til den fysiske begrænsning du oplever. Dagene i ugen heder:
- Gravid 37+0
- Gravid 37+1
- Gravid 37+2
- Gravid 37+3
- Gravid 37+4
- Gravid 37+5
- Gravid 37+6
Baby uge 38
Barnet vejer nu ca. 3 kg. men det varierer meget fra barn til barn. Det måler ca. 48 cm. i udstrakt tilstand. Nu er dit barn fuldbårent og hvis det blev født i denne uge, vil man ikke længere kalde det at blive født for tidligt.
De sidste lanugohår fældes og fosterfedtet falder af. Dog kan man ved mange nyfødte stadig se en del fosterfedt på huden og måske har de lidt ekstra hår på ryg og skuldre som endnu ikke er faldet af.
I barnets fordøjelsessystem findes der en form for sort/grøn klistret substans der hedder Meconium. Det er barnets første afføring og vil komme ud de første af barnets dage.
Mellem uge 37 og uge 40 vil barnets hovede vende sig nedad, og du vil kunne mærke en tyngende fornemmelse nede i dit bækken. For flergangsfødende sker det som regel lidt senere end hos førstegangsfødende.
Bevægelserne hos barnet har nu ændret karakter og er pga. den manglende plads mere rolige og glidende. Kommer du i tvivl om barnet bevæger sig nok kan du kontakte din jordemoder eller fødegangen og få dem til at scanne dig for at se om alt er i orden. Du kan evt. prøve at drikke et glas kold vand og se om det virker.
Gravid uge 38
Måske kæmper du stadig med halsbrand og manglende nattesøvn? Måske ligger du vågen om natten og tænker over hvad der skal ske fremover. Hvordan fødslen skal komme til at gå og hvordan du skal nå det hele inden? Måske er barnet så livlig at du indimellem vågner af det.
Prøv om du kan få slappet godt af. Det er godt hvis du kan være veludhvilet og ikke stresset i den sidste tid, både pga. plukveerne og pga. at du en af dagene i den næste måneds tid skal bruge mange kræfter på en fødsel.
Er du nervøs eller usikker på fødslen kan du snakke med din jordemoder om hvad i kan gøre for at du slapper mere af.
Vægten stilner af og for mange står den stille nu.
Livmoderen kan presse op mod dine ribben og det kan godt gøre ondt.
Har du mange plukveer kan det være fordi fødslen er nærtstående.
Måske går dit fostervand lige pludseligt? Hos nogle siver det langsomt ud og hos andre fosser det pludseligt ud. Nogle mærker ligesom et lille “klik/smæld” inden det sker. Nogle får veer med det samme, men det er ikke sikkert det sker med det samme. Kontakt din jordemoder når vandet går og aftal hvad der skal ske nu.
Det er nu ved at være tid til at få købt det sidste babyudstyr og få indrettet dig og familien til at tage imod jeres lille barn.
Gennemsnittet for symfysemålet ved 1 barn er nu ca. 34,5 cm.
Gode råd:
- Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
- Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
- Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
- Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
- Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!
NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.