Graviditet

Måske er du gravid (i så fald stort tillykke!) eller måske ønsker du at blive gravid, men vil genre ved noget om hele graviditetsforløbet allerede nu. Du er kommet til det rette sted, for her på ugeforuge.dk kan du læse om og følge graviditeten uge for uge igennem alle 3 trimestre. Men inden du kaster dig helt ud i den læsning kan du herunder finde meget mere info om at blive gravid og være gravid.

Bliv gravid

Her kan du læse alt om hvordan du får succes med at blive gravid. Det er skridtet inden graviditeten og uge for uge læsningen og vi giver dig omfattende info på denne side.

Graviditeten

Her kan du læse alt om at være gravid. Få svar på om du er gravid, finde terminsdatoen og læse om alle de klassiske symptomer, og ikke mindst få de bedste anbefalinger til graviditeten.

Dit foster vil gennemgå en lang rejse fra lille embryo til fuldbårent barn inde i din mave. Det vil gennemgå en hel evolution. Du vil forandre dig, – din krop vil udvikles og dit sind ligeså. For hver uge der går fra nu og frem vil der ske så mange ting at det er en hel ny verden at dykke ned i.

Ugerne er vejledende og viser udelukkende hvordan din graviditet kan forløbe. Kvinder er forskellige, fostre og børn er forskellige og graviditeter er forskellige, og derfor vil der være steder hvor ugerne evt. overlapper hinanden eller er for tidlige/sene i forhold til din graviditet. Ugerne tager udgangspunkt i at du skal have 1 barn og ikke tvillinger eller trillinger.

Under graviditeten kan du opleve mange forskellige symptomer og det er ikke altid at du kan læse dig til et godt svar i bøger eller på internettet, så husk at hvis du er i tvivl, så ring til din læge eller jordemoder!

Graviditetslængde – Hvor mange graviditetsuger i alt?

Illustration af gravid i henholdsvis uge 4, 14, 28, 32 og 39.

En graviditet siges ofte at vare 9 måneder eller 40 uger. 9 måneder er dog ikke en helt korrekt betegnelse for længden på en graviditet, da en måneds længde kan variere i antallet af dage. Det er altså meste korrekt at sige en graviditet vare 40 uger eller hvad der svare til 280 dage.

Og selvom det er det mange siger, så er det faktisk ikke så lang tid man reelt set er gravid. De første 2 uger af det man regner for graviditetslængden, er man nemlig endnu ikke gravid. Det kan du læse mere om i vore uge for uge startende med uge 1+2.

Fosterudvikling uge for uge

Foster i henholdvis uge 7, 12, 24 og 40.

Graviditeten uge for uge handler selvfølgelig om dig der er mor, men det handler i endnu højere grad om barnet der vokser inde i din livmoder. I de første uger kaldes det et embryo og fra ca. 10. uge kaldes det for fostret. Her på siden er det med fokus på embryo og foster at vi har skrevet vores uge for uge information, men der står ligeså meget om symptomer og hvordan det er for dig som gravid. Læs om hvert enkelt uge herunder, vælg den uge du er nået til.

De 3 graviditetsfaser

En graviditet består af 3 faser, der er ca. lige lange. Hver fase i graviditeten kaldes for et trimester og er kendetegnet ved at embryoet, fosteret, babyen, i hver fase når en ny milepæl i udviklingen.

Selvom det er fosteret der er fokus på i løbet af de tre trimestre, så kan den gravide også opleve forandrende symptomer og gener i hver fase. Det kan være fysisk ubehag som kvalme, psykiske forandringer som humørsvingninger eller smerter i muskler og led.

Graviditetsuger i 1. trimester

Graviditetens første trimester er i starten kendetegnet ved uvished om man overhovedet er gravid, efterfulgt af kvalme for de flestes vedkommende. Det er her du vil mærke de første symptomer på graviditeten.

LÆS OM TRIMESTER

Graviditetsuger i 2. trimester

I andet trimester begynder det at blive synligt at du er gravid. Nogle vil slippe for kvalmen her, men det vil begynde at komme helt nye symptomer.

LÆS OM TRIMESTER

Graviditetsuger i 3. trimester

Sidste fase af graviditeten er 3. trimester og her vokser fostret og din mave rigtig meget. Det begynder nu for alvor at være fysisk hårdt at være gravid, søvnen bliver dårlig og du glæder dig til baby er kommet.

LÆS OM TRIMESTER

Alt du skal vide om din graviditeten

Vi laver masser af indhold om det at være gravid og kommer godt igennem en graviditet. Overordnet set kan man dele vores indhold på i to områder. Der er vores informative indhold og så er der vores guides. Du kan klikke dig videre til vores vigtigste indhold i de to kategorier herunder.

Med en graviditet følger en masse spørgsmål og ny viden man gerne vil tilegne sig. De spørgsmål du sidder med er der mange andre før dig der har siddet med, men der er heller ikke to graviditeter der er ens og selv om det kunne være praktisk, er der desværre ikke nogen endegyldig manual på forløbet i en graviditet. I stedet har vi lavet en guide til at det som er sikkert og vidst, men det er ikke sikkert alt er relevant for netop din graviditet.

Men der er nogle almindelige tegn og symptomer, som mange kvinder oplever i starten af deres graviditet – nogle meget, andre mindre; nogle flere symptomer, andre slet ingen.

Her er nogle af de mest gængse:

  • Menstruationen udebliver: Det første og mest klassiske tegn på graviditet er, at din menstruation udebliver. Det er stort set et fællestræk for alle kvinder. Nogle kvinder kan dog sagtens opleve en lille blødning i starten af graviditeten, da HCG-niveauet i kroppen måske endnu ikke er højt nok til at holde en blødning tilbage. Det udelukker dog ikke, at du er gravid.
  • Morgenkvalme: Du har sikkert hørt om mange, der har tilbragt morgenstunden hængende over toilettet eller har haft svært ved at skjule deres graviditet, fordi kvalmen har taget magten fra dem. Er du ramt af kvalme, vil den typisk aftage, når du nærmer dig dit 2. trimester. Prøv evt. at spise kiks for at lette kvalmen.
  • Skærpet lugtesans: Måske oplever du at være meget følsom over for nye eller velkendte lugte/dufte. Måske din kollegas parfume pludselig ekstra stærk, måske du kan lugte skraldespanden over hele lejligheden eller måske er der pludselig dufte, du før holdt af, som du slet ikke kan holde ud nu?
  • Ømme bryster: Dine bryster kan komme til at føles ømme og tunge, når du bliver gravid – også tidligt i graviditeten, længe før mælkeproduktionen for alvor går i gang. Tydelige blodårer og mørkere farve omkring brystvorten er også mulige tegn på graviditet.
  • Træthed og hovedpine: Er du pludselig træt som et alderdomshjem i 3 etager eller oplever du, at du har hovedpine i tide og utide? Ja, så kan det også være et tidligt tegn på en graviditet. Træthed og hovedpine er reaktioner på den øgede hormonmængde i din krop.
  • Ekstra tissetrængende: Hvis du pludselig får festblære og ikke kan gå ret langt imellem toiletbesøgene, så kan det være fordi du er gravid og graviditeten får din krop til at producere en ekstra mængde væske.
  • Humørsvingninger: Føler du dig lidt PMS eller har dine omgivelser bemærket det? Skal der ikke meget til at få dig op i det røde felt eller bliver du pludselig enormt følelsesmæssigt påvirket, så bør du måske også tage en graviditetstest, hvis din menstruation oveni er forsinket.

Et tegn? Mange tegn? Ingen tegn? Det er slet ikke unormalt ikke at mærke noget tidligt i graviditeten. Typisk går der en uge fra befrugtning, før din krop overhovedet opdager, at den er gravid. Ægget skal bevæge sig ned i livmoderen via æggestokken. 2 uger efter befrugtning vil man ofte kunne konstatere graviditeten ved en test.

Synes du, du kan mærke noget efter få dage, så er du ikke nødvendigvis blevet skør – der er kvinder, der mærker graviditeten meget hurtigt.

Er du i tvivl, så søg altid råd og vejledning hos din læge.

Seneste artikler, nyheder og guides

Anbefalinger, produkter, forskning osv. indenfor graviditet udvikler sig konstant. Derfor udgiver vi løbende super relevant og up-to-date indhold om det at blive gravid, være gravid og føde et barn. Du kan læse nogle af vores seneste artikler, nyheder og guides herunder.