8+0 – Du er nu ca. 20% henne i din graviditet. Når du børster tænder kan dit tandkød begynde at bløde nemmere end tidligere. Vi kan anbefale at bruge en “Soft” tandbørste under graviditeten, og så fås den endda miljøvenlig.
I denne uge vil der blive refereret til ugens dage som:
- Gravid 8+0
- Gravid 8+1
- Gravid 8+2
- Gravid 8+3
- Gravid 8+4
- Gravid 8+5
- Gravid 8+6
Embryoet i uge 9
Graviditetssækken er omtrent 2,6cm til ca.3,5cm. Embryonet er nu ca. 1.6cm til 2,3cm langt og vejer ca. 3.5g.
Overlæbe og huller til næsebor dannes. Nakken ses tydeligt i forbindelse med kroppen. Øjnene er fuldt udviklede og helt lukkede, hvilket de vil forblive indtil ca. 7. md. Ørerne er snart så udviklede at det kan høre din lyde omkring sig – og også dine lyde, bl.a. din stemme.
Det kan hikke og gabe og endda rynke panden og løfte øjenbrynene.
Kønsorganerne udvikles stadig til enten ovarier – hos piger, eller testikler hos drenge.
Lungerne er næsten færdigdannet.
Små tæer og fingre kan nu ses hos embryonet.
Det er nu det kan begynde at fornemme dine følelser. Når du er stresset eller vred vil der pumpes adrenalin ud i blodet, og det kan barnet mærke. Dets hjerte vil da slå hurtigere og bevæge sig mere.
Din graviditet i uge 9
Bliver du scannet i denne uge og man kan se barnets hjerte slå, vil man sige at der er ca. 95-98% chance for at du beholder barnet. Det giver mange kvinder en indre ro at få at vide.
Det er vigtigt at du drikker meget og spiser jævnligt i løbet af dagen.
Måske bløder dit tandkød når du børster tænderne? Husk, hvis du skal til tandlæge at informere om at du er gravid hvis du skal have taget røngtenbilleder eller have bedøvelse.
Holder du bedre på varmen? Din blodmængde øges, da ca. 25% går til moderkagen. Du kan nemmere få næseblod nu end før du var gravid. Det er pga. hormonpåvirkningen af dine slimhinder.
Din krop binder mere væske og du vil måske allerede nu opleve en lille vægtstigning. Nogle kvinder som kaster meget op pga. graviditetskvalme oplever dog at de taber sig lidt.
Husk at få foretaget din første lægeundersøgelse. Her kan du bl.a. få lavet en doubletest, som er en blodprøve lægen tager til risikovurdering af downsyndrom.
Gode råd:
- Indtag folinsyre 400 mikrogram dagligt. (Tages fra ca. 1 md. før undfangelse til og med 12. graviditetsuge.) Folinsyre tages for at undgå at føde et barn med rygmarvsbrok).
- Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
- Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress.
- Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
- Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!
NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.