Gravid 10. uge (9+0)

Gravid uge 9+0 – Du er nu ca. 22,5 % henne i din graviditet. Der er stadig ingen mave at se hos de fleste, og i endnu mindre grad hos førstegangsfødende. Til gengæld vil der på nuværende tidpunkt være rigeligt med symptomer el. graviditetsgener om man vil, at mærke til.

I denne uge kommer du igennem dagene som kaldes:

  • Gravid 9+0
  • Gravid 9+1
  • Gravid 9+2
  • Gravid 9+3
  • Gravid 9+4
  • Gravid 9+5
  • Gravid 9+6

Embryo i graviditetsuge 10

Nu ligner dit embryo som snart kan kaldes et foster et lille menneske. Det er ca. 2,3 – 3,3 cm langt og vejer ca. 5 g. Graviditetssækken som det ligger i er ca. 3,2 – 4 cm stor. I slutningen af denne uge er alle indre anlæg færdigdannet og så skal det bare vokse og udvikle sig resten af graviditeten.

Ansigtet er nu næsten færdigdannet. Øjnene er på vej ind mod midten, ganen tager form og der er kommet anlæg til kommende tænder og smagsløgene udvikles.

Hvis man sætter en dop-tone til din mave, vil man nu kunne høre det lille hjerte slå. Det er dog meget upålideligt endnu og derfor udsætter mange jordemødre det til det er mere sikkert at de kan finde fosterets hjerteslag.

Moderkagen (placenta) er fuldt udviklet. Den vokser dog stadig og blodet pumpes gennem navlestrengen ud i moderkagen og udveksler ilt og næringsstoffer. Fosteret afleverer så kuldioxid og affaldsstoffer tilbage.

Medicin og alkohol overføres gennem blodet og over i fosteret. Derfor er det vigtigt at undgå medicin og alkohol i graviditeten. Dog er der få midler som ikke udskilles og går over i moderkagen. Spørg lægen til råds om hvad du må indtage og hvad du ikke må indtage.

Sådan mærke du graviditeten i uge 10

Træthed, kvalme, svimmelhed og humørsvingninger er meget normalt. Husk at indtage meget vand og sørg for at spise sundt og jævnt over hele dagen. Søvn er vigtig, og husk at lytte til din krops signaler og behov og agere herefter.

De mange hormoner gør dig mere sårbar og følsom. Tårerne vil nemmere komme og tanker om dit liv og dit lille kommende barn kan fylde dig med uro og angst, bekymringer oveni al den megen lykke og glæde. Forvirring over kroppens forandring og de tusind mange forandringsprocesser du netop nu går rundt med. Prøv om du kan sætte ord på dine tanker og del dem med din mand, kæreste, veninder eller familie. Sørg for at der er nogen til at støtte op om dig mens du er gravid.

Sexlysten er måske forsvundet, men den kan komme tilbage når de mange graviditetsgener er på retur.

Er vægten begyndt at stige? Måske er din mave begyndt at kunne ses lidt. Der er stor forskel på hvor meget kvinder tager på i deres graviditet. Det frarådes at gå på slankekur, og det er vigtigt at du sørger for at spise sundt så du får den energi ind som du ellers afgiver til dit foster.

Vægtfordelingen ved en graviditet ser nogenlunde sådan ud:

  • Barn, ca. 3,5 kg.
  • Fostervand, ca. 1 kg.
  • Moderkage, ca. 0,5 kg.
  • Livmoder og bryster, ca. 2 kg.
  • Øget blodmængde, ca. 1,5 kg.
  • Øget væske i din krop, ca. 1,5 kg.
  • I alt = ca. 10 kg.

Næste uge —>

Gode råd:

  1. Indtag folinsyre 400 mikrogram dagligt. (Tages fra ca. 1 md. før undfangelse til og med 12. graviditetsuge.) Folinsyre tages for at undgå at føde et barn med rygmarvsbrok).
  2. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
  3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
  4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.